Често задавани въпроси при протезиране на пациенти с първа ампутация

 • размер на шрифта

Вие сте достигнали момента на оздравяване на остатъчния крайник/ чукан след  ампутацията на Вашия крайник и разглеждате възможностите за поставяне на протеза. Решението за поставянето на Вашата първа протеза може да е вълнуващ и същевременно  плашещ. Това ще е една нова стъпка в процеса на Вашето завръщане към обикновения Ви живот след операцията. Важно е да вземете информирано решение дали да Ви бъде направена протеза и каква протеза ще бъде подходяща за Вас. Ето някои отговори ва често задавани въпроси от пациенти с ампутация за първи път.

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМ ПРОТЕЗА?

Протезата е само инструмент, средство. Тя представлява изкуствен заместител на липсващия крайник, която може да Ви помогне да възвърнете независимостта си, след като Ви е извършена ампутация. Изборът да използвате протеза или да не използвате зависи от личните Ви цели. Най-добрата протеза е тази, която ще Ви помогне да постигнете Вашите цели. Някои важни въпроси, които трябва да си зададете са:

 • Какво искате да можете да правите с Вашата протеза?
 • Какви дейности планирате да извършвате?
 • Искате ли да можете да ходите или да бягате?
 • Важен ли е за Вас външния вид на протезата?

Не съществува протеза, която да е най-подходяща за всички пациенти. Ключът към успеха е да работите заедно с Вашия лекар, протезист и терапевт, с които да обсъдите какви са Вашите нужди и притеснения. Вашият протезист ще работи с Вас върху дизайна и напасването на протезата. Вашите физиотерапевти и специалисти по трудова терапия ще работят с Вас, за да Ви научат как да използвате новата протеза.

КАК РАБОТИ ЕДНА ПРОТЕЗА? КАК ИЗГЛЕЖДА ТЯ?

Всяка протеза ще бъде различна, в зависимост от нивото на Вашата ампутация, физическите възможности и нужди. Вашият протезист ще създаде устройство, което персонално се напасва към Вас. Вашият протезист ще Ви направи предложения въз основа на вида ампутация и нивото на Вашата активност. Протезата е всъщност продължение на Вашето тяло. Една стандартна протеза е изработена от конвенционални съставни части, които изграждат крайника и стъпалото на протезата. Тези части са свързани към приемна гилза, която се нахлузва върху остатъчния Ви крайник – чукана.
Приемната гилза дава възможност устройството на протезата да се свърже към остатъчния Ви крайник. Един допънителен пласт/слой – наречен мека/вътрешна гилза се напасва върху остатъчния крайник и създава преграда между Вашата кожа и приемната гилза. Меката вътрешна  гилза облегчава натиска и създава удобство като същевременно осигурява по-добро напасване на приемната / твърдата гилза. От основна важност е правилно да се напасне приемната гилза. Неправилното й напасване може да доведе до болки,   рани и мехури  на ампутирания крайник. Най-често срещаните варианти на гилзата са всмукваща се, вакуумна и заключваща се гилза.
Една протеза може да изглежда по както Вие желаете. От чисто функционалния вид на механичните части до козметичното покритие, наподобяващо естествен крайник, Вашите възможности са безкрайни. Ако желаете да изглеждате модерно, можете да поръчате приемна гилза с логото на любимия Ви футболен отбор или да я украсите с любимия Ви цвят или десен. Протезата е продължение на Вас и Вашия стил – носете я с гордост!
Развитието на технологиите продължава да променя пазара на протези. С напредъка в областта на  микропроцесорните колена и стъпала и високотехнологичните ръце и приемни гилзи, протезирането продължава да предлага нови възможности за подобряване на начина на живот на хората с ампутирани крайници. Можете да намерите повече информация за Вашите възможности в протезирането като се свържете с нас.

ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА ИЛИ ПАТЕРИЦИ?

Някои ампутирани смятат, че имат полза от инвалидните колички и патериците за постигане на нуждите и целите им. Видът на помощното средство, което използвате зависи от Вашия избор. Вие трябва да използвате средството, което ще Ви помогне да живеете живота, който желаете да живеете. Това би могло да означава използване на инвалидна количка или патерици за извършване на някои дейности. Много ампутирани притежават инвалидна количка и чифт патерици, които те използват поне част от времето. Те може да ги използват нощем, за да отидат до толетната, когато вземат душ, при пътуване на дълги разстояния или при проблеми, които налагат да не се използва протезата известно време. Това е индивидуално решение, зависещо от Вашите нужди и удобство.

КОЛКО ЩЕ СТРУВА ПРОТЕЗАТА И КАК МОГА ДА ПЛАТЯ ЗА НЕЯ?

Цената на протезата може да варира в широк диапазон, в зависимост  от нивото на Вашата ампутация и видът на средството, което търсите. Обикновено, вашето средство за протезиране ще бъде частично или изцяло изплатено от Дирекцията за социално подпомагане. Трябва да работите с Дирекцията за социално подпомагане/доставчика на протези, за да проучите какви видове протези и услуги се предлагат и кои от тях ще бъдат покрити от ДСП. Бъдете готови да проведете няколко телефонни разговора, да подготвите необходимите документи и се погрижете за вашите интереси. Проверете дали протезата се покрива от Дирекция социално подпомагане. Научете какви са изключенията и ограниченията, които не се заплащат. Важно е да се знае, че работата с Вашия протезист за напасване и настройване на Вашата протеза трябва да е съобразена с крайната цена /стойност на Вашето помощно средство. Вашият протезист трябва да продължи да работи с Вас докато достигнете удобство в напасването и настройката.

КАК ДА СЕ СВЪРЖА С ПРОТЕЗИСТ?

Взаимоотношението между протезирания и протезиста е уникално. Много хора със загубен крайник имат отношения с протезиста, които продължават през целия им живот. Това прави избирането на протезиста много важно решение. Протезистът може да Ви бъде препоръчан, но решението да го изберете е най-вече Ваше. Уверете се, че протезистът е професионалист, знаещ, сигурен и че услугите му се покриват от Дирекцията за социално подпомагане.

За помощ при намиране на протезист наблизо до Вас, моля свържете се с нас.

КОГА ДА СЕ СВЪРЖА С ПРОТЕЗИСТ?

Определянето на момента зависи от това колко бързо остатъчният Ви крайник се възстановява напълно от хирургическата операция. Някои хора биват снабдявани с временна протеза незабавно след ампутацията или две или три седмици след операцията. Обикновено напасването на протезата започва два до шест месеца след ампутацията. Това е моментът, когато хирургическата операция е заздравяла и подуването е спаднало и Вашето физическо състояние се е подобрило.

КОГАТО ПОЛУЧА ПРОТЕЗАТА, КОЛКО СКОРО МОГА ДА СЕ ВЪРНА КЪМ ТОВА, КОЕТО СЪМ ПРАВИЛ ПРЕДИ ОПЕРАЦИЯТА?

Би трябвало да може да се върнете към нормалното си ниво на функциониране в рамките на няколко месеца. Това ново състояние на нормалност ще зависи от мястото на Вашата ампутация, както и общото ниво на здравословното Ви състояние и самочувствие. Вашата протеза ще бъде средство, което да помогне да правите нещата, които сте правили преди.  Колко добре ще успеете ще зависи от Вашите цели, от удобството на протезата Ви, последващата грижа и Вашата решителност. Обикновено в продължение на шест месеца до една година се работи заедно с екип за рехабилитация. Първата година след ампутация е трудна. Ще настъпят изменения във формата и размера на остатъчния крайник. Ще е необходима много работа за възвръщане на формата на мускулите. Вашето тяло ще трябва да учи наново действия, походка, баланс и координация.
Ще продължите да се подобрявате с време и усилия. Важно е да имате силна поддръжка около Вас за това изживяване. 

КАКВО СЕ СЛУЧВА АКО ПРОТЕЗАТА НЕ СЕ НАПАСВА ДОБРЕ?

Процедурата по напасване на протезата Ви ще включва няколко посещения при протезиста, за да се създаде протеза, която пасва на Вас и Вашите нужди. Последващите посещения при протезиста са също толкова важни, колкото първоначалното напасване. Ще трябва да направите няколко посещения за настройване на протезата със протезиста, като междувременно крайникът Ви ще зараства и ще се изменя в процеса на оздравяване. Кажете на протезиста ако протезата Ви е не е удобна по какъвто и да било начин. Той може да Ви помогне да облегчите зоните на натиск, да нагласи подравняването и да отстрани всички проблеми, които може да изпитате. Използването на протезата не би следвало да е болезнено. Колкото по-удобно е напасната, толкова по-вероятно е Вие да я използвате. Говорете открито с Вашия протезист за Вашите нужди и цели. Обсъждайте нещата, които искате и трябва да направите в живота си след операцията.

КОЛКО ДЪЛГО ЩЕ ИЗДЪРЖИ ПРОТЕЗАТА МИ?

В зависимост от Вашата възраст, ниво на активност и растеж, протезата може да издържи от порядъка на няколко месеца до няколко години. В ранните стадии след загубата на крайник, много промени настъпват в остатъчния крайник, които могат да доведат до свиване на крайника. Това може да изисква промени в размера на твърдата гилза и на меките гилзи и дори до необходимост от различно устройство. Увеличеното ниво на активност и желанието да се извършват повече дейности може да породи необходимост от промяна на протезата или на някои нейни части. В случай, че се почувствате удобно в протезата си, ще са необходими само малки поправки или поддръжка и протезите могат да издържат средно около три години. Вашата протеза трябва да бъде проверявана редовно от Вашия протезист, за да се избегнат големи проблеми.

ТРУДНО ЛИ Е ДА СЕ НАУЧА ДА ИЗПОЛЗВАМ ПРОТЕЗАТА?

Обучението за ползване на протезата е трудна работа. Изисква време, усилия, сила, търпение и решителност. Вашият протезист трябва да Ви направи обучение как да използвате протезата. Много хора намират, че е полезно да работят с физиотерапевт, който има опит с ампутирани пациенти. Също както управляването на автомобил, има много неща да се научат в началото. С практиката това става втора природа. Вашият протезист ще Ви обучи как да:

 • Полагате грижи за протезата.
 • Поставяте и сваляте протезата.
 • Ходите по различни видове повърхности, включително стълби и неравни повърхности.

Физиотерапевтът и специалистът по трудова терапия ще Ви научи да:

 • Се справяте с извънредни ситуации безопасно, включително при падане и ставане отново.
 • Изпълнявате ежедневни дейности у дома , на работа и в колата.
 • Усъвършенствате походката си, за да можете да ходите по-добре.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ПРОТЕЗАТА?

Има много неща, които можете да направите, за да използвате протезата, започвайки от следните  най-важни приоритети:

 • Анализирайте чувствата и емоциите, които изживявате и решете как да изградите Вашия живот след ампутацията. Запомнете, че всеки човек реагира различно на загубата на крайник.
 • Правете упражнения, за да изградите мускулатурата необходима за запазване на равновесие и за придвижване.
 • Подготвяйте и полагайте грижи за Вашия остатъчен крайник, за да постигнете правилна, стабилна форма.
 • Усвоете правилната позиция и подсилването на тялото за запазване тонуса на мускулатурата и предпазване от контрактури.

ЩОМ МИ Е НАПАСНАТА ПРОТЕЗАТА И Я УСЕЩАМ УДОБНА, КАКВО СЛЕДВА ПОСЛЕ?

Тогава трябва да планирате и да правите контролни посещения при протезиста като част от нормалния Ви живот. Всякакви промени в остатъчния Ви крайник, като подуване или свиване или значителна промяна в телесното Ви тегло, може да изискват проследяване от Вашия протезист, за да настрои напасването на Вашата гилза. Протезите точно както автомобилите, се нуждаят от редовна периодична поддръжка и поправка, за да продължат да работят. Малките настройки може да имат голямо значение. Правилното напасване на приемната гилза и доброто подравняване ще подсигури това протезата да работи за Вас. То също ще помогне за предпазване от някои вторични състояния, които е възможно да настъпят при ампутираните.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СЧУПИ ПРОТЕЗАТА?

Да, може да се случат неща, които да доведат до необходимост от промяна или замяна на протезата. Полезно е да се знае какви са гаранционните условия и какво може да се очаква от Вашия протезист. Старайте се веднага да разрешавате малките проблеми, които възникват. Няма полза да се изчаква. Изчакването може да причини по-големи трудности при поправката или дори сериозни наранявания на кожата. Можете да навредите не само на Вашия остатъчен крайник, но също и на други части на тялото Ви. Напрягане на други мускули, като тези на гърба и на раменете, ще се отрази на стойката Ви и на полезното действие на помощното средство, и ще увеличи количеството енергия, необходимо ползване на протезата. 

ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПОЛЕЗНО ДА РАЗГОВАРЯМ С ДРУГИ ХОРА, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ ПРОТЕЗИ?

Не подценявайте значението на срещите и разговорите с други хора от общността на загубилите крайници. Националният алианс може да Ви свърже по различни начини с други хора, които са изживели загубата на крайник и са избрали да използват или да не използват протези.

Още в тази категория: